Verslagen 2023

Verslag STAG-rit De Lente Lonkt van zaterdag 18 maart 2023.

‘De Lente Lonkt’, de naam van deze eerste tocht dit jaar. En inderdaad dat deed ze. Het bleek Stag-weer. En precies bij dat ene buitje waar maart opeens toch nog zijn staart beroerde, zaten wij net bij ‘Roos en Radijs’ warmpjes in de kas te lunchen. De voorspelde verdere regen kwam er pas in de avond. Maar dan ook meteen goed en met van die vette druppels. Maar toen zaten wij al hoog en droog aan ons diner. Nee, tijdens de tocht liet het zonnetje, pril nog, zich zien. De jassen konden uit. Ook de mooie goudkleurige jas van Greet. Waar ik voor de start nog had mogen voelen dat deze toch echt tot net onder de knie reikte. En dank Peter dat die van mij bij jou onder de snelbinder kon, want die ontbeerden Hans en ik bij onze tandem.

Na de koffie, met mergpijp kokos- of gevulde koek, want Frieda is jarig en trakteert, gaan we om 11.00 uur op pad. Op weg voor een tocht door de Haarlemmermeer, met op de heenweg vaak de Ringvaart rechts van ons. Over de brug, en niet met die scherpe bocht rechts omlaag zoals Hans en ik voorop in in de stoet dachten. Nee nog even recht zo die gaat zoals de andere veertien tandems doen. Knooppuntjes 4, 5 en 6 volgen. Geen punt, want met onze Santos-tandem waren we weer snel voorop in de stoet. En dan langs de Kaag, voorbij het pontje naar Kaag eiland richting Oude Wetering via de nieuwe brug bij Nieuwe Wetering. Niet meer de oude draaibrug, want daar paste de witwas jachten van de firma Van Lent, niet meer doorheen. Dus betaalde dit groot kapitaal mee aan de nieuwe verbinding. Bij Leimuiderbrug, nog net niet op het oude land, de lunch. Zoals al gezegd in de kwekerij, met horeca kas.

Ook op de weg tekenen van het naderend voorjaar. Op de Ringvaart nog slechts een enkel bootje, maar de heren wielrenners met beginnend buikje hangend over de strakke wielrijdersbroek, kwamen alweer massaal in peloton langs gescheurd. En ook de motorfiets lijkt weer uit de stalling bevrijd te zijn. Nu nog langs de weg dikke schapen, maar bij onze volgende tocht op 15 april zijn ze vast weer dun en staan ze met hun kroost in de wei. Dan staan ook de bollen in bloei, waarvan nu al het begin zichtbaar is. En, jazeker, is de Keukenhof, waar we ook langs zijn gefietst, open. De lente komt er aan.

Als onze accu weer opgeladen is gaat het voorwaarts richting Hoofddorp. Althans wij. Niet onze Piet, want zijn accu was juist leeg. Bedoel uiteraard die van het busje, want Piet zelf heeft zoveel energie, die blijft altijd wel aan staan. Busje wenste niet meer te starten. Even dus geen volg- en bezemwagen, zodat de altijd parate Marjan moest worden opgepiept toen onderweg even wat assistentie nodig bleek. Piet wil het er niet meer over hebben en gelukkig waren hij en zijn bus weer helemaal paraat bij de ‘Katholieke Werkende Jongeren’ in Hillegom, onze tweede pauzeplek.

Wij waren intussen door de Haarlemmermeerse akkers, dwars door Hoofddorp Zuid en richting Nieuw Vennep gereden. Met afslag Beinsdorp, weer over de Ringvaart en dan Hillegom, naar het gebouwtje dus van de KWJ. Nu een soort buurthuis, maar ooit ontstaan om de goed katholieke jeugd de zegeningen van een arbeidzaam en godsvruchtig leven eigen te maken. Daarna het laatste stuk recht zo die gaat terug naar de basis , langs de Herenweg, ofwel de n208. Wat een drukke route toch. Toch maar die nieuwe Duinpolderweg aanleggen? Vervolgens dwars door Lisse, waar onze Hans, mijn voorrijder van vandaag, geboren is. Daarna was het eigenlijk nog maar een klein stukkie en Sassenheim City duikt alweer op. Door de winkelstraat, waar je op de zondag een kanon kan afschieten, maar nu een gezellige zaterdagmiddag reuring is. En eenmaal de fietsen gestald, natuurlijk en wijntje of biertje, voordat de bel voor het diner geluid wordt. Met nasi, kroepoek, hete bonen en een vruchten toetje. En vegetariërs eerst.

Het was weer een geweldige dag en dat belooft natuurlijk het nodige voor het vervolg van dit jaar. En dat is er alweer op zaterdag 15 april. Dan de tweede tocht en laten we hopen dat dan de weergoden net als nu ons goed gezind zijn.

Lex Hendriksen